Je lijf als perfect kompas

‘Doe je ogen dicht en wijs vanuit je gevoel met één arm naar het noorden’

Samen met 10 andere deelnemers staan we met onze ogen dicht te wijzen (althans dat hopen we) naar het noorden. Dan vraagt de facilitator aan iemand, ‘neem nu eens het gemiddelde van alle armen’. De wisdom of the crowd blijkt mijn arm te zijn, en wat blijkt; die wijst pal op het noorden.

Waar komen jouw talenten, potentieel en passie samen? Pieker jij je ook suf wat nou eigenlijk je passie is? En als skiën jouw passie is hoe vertaal je dat nu naar je professionele leven en je purpose? We leven in een maatschappij waar we steeds vaker willen begrijpen, willen weten vanuit het hoofd. We zoeken ons te pletter maar vinden het niet.

Je lijf en je innerlijke wereld werkt als een kompas
We zoeken, we speuren naar de perfecte vorm, de perfecte rol of baan en we vergeten soms te zien wat recht voor ons ligt. Die ideale stek, die stip op de horizon – misschien zijn we daar al tijden. Maar veel mensen voelen zich vaak verdwaald. We creëren vanuit het hoofd een bepaalde verwachting een plaatje en dan damn; het blijkt toch niet zo leuk te zijn als je had verwacht. We zijn veel méér dan alleen onze gedachtes, we hebben namelijk ook nog een lijf met fysieke sensaties en een gevoelsbeleving. Om helder te krijgen wat je purpose is, gaat het je helpen om meer bewustzijn te krijgen op je wat je voelt, verbinding met je lijf en niet vanuit je kop.

Interne expeditie
Soms lijkt je purpose dus heel ver weg, terwijl je alleen maar hoeft te kijken, niet naar buiten maar naar binnen. Want het zit al in je, een innerlijk weten met een grote W. Alleen wil je hier bijkomen moet er ruimte gemaakt worden in onze snelle levens. Ruimte om het je te herinneren, ruimte om te voelen en beperkende overtuigingen los te laten. Even geen telefoon, even geen afleiding, even geen moeten, maar stilstaan en vertragen. Er is geen short-cut. We willen vaak met oogkleppen op richting een einddoel snellen. Daag jezelf uit om het hele berglandschap te onderzoeken en spelenderwijs te leren. Hierbij is het belangrijk om niet bezig te zijn met de toekomst, niet bezig te zijn met het zoeken naar een levensdoel. Maar om te leven in het “nu”, te accepteren met wat er is.

De impact van de natuur
Als we ons lang genoeg onderdompelen in de natuur, werkt het ‘driedageneffect’ volgens D. Strayer. Ons brein is geen onvermoeide machine, maar het kan snel uitgeput raken. Wanneer we het rustig aan doen en ontspannen in een stuk prachtig natuur, dan heeft ons brein tijd om uit te rusten en zorgt het contact met de natuur voor een andere frequentie van de hersenen. Ik heb me recent 3 weken ondergedompeld in de natuur van Noord-Spanje en de Andorra. Ik wilde avontuur en was benieuwd naar de impact van het onderdompelen. Het tot rust komen van het brein, maakte dat ik anders begon te ervaren. Mijn zintuigen werden scherper, ik begon anders te ruiken, scherper te horen en ik begon rauwer te voelen, puurder. Nature is a purifier! Ik voel me meer verbonden met mezelf, voel de levensenergie stromen. Kijkend naar de besneeuwde toppen en een stromende rivier voel ik diep van binnen mijn purpose, “purposeful motion”. De richting en de vorm volgen vanzelf.

Ontdekken van nieuw terrein
De impact van Raak expedities gaat verder dan de oppervlakte; het start met bewustwording. Van wat er al is. Wat er (nog) niet is. Nog een laag dieper; wie BEN jij in essentie en hoe maak je dat manifest in je (professionele) leven.

Wil je je ook meer bewust worden van je eigen kompas, je lijf en ben je benieuwd hoe wij en de natuur je daarbij kan helpen? Neem een kijkje in ons expeditie-aanbod of de coachingstrajecten.

Previous
Previous

Hoe gedraag je je als leider in een stressvolle situatie?

Next
Next

Een 24 uur solo in de natuur